Choď na obsah Choď na menu

2.1 Rozdelenie informatiky

11. 12. 2016

1. Teoretická informatika:              

Matematické metódy hrajú dôležitú úlohu pri formulácii a skúmaní algoritmov, ako aj pri konštrukcii  počítačov. Príkladmi podoblastí teoretickej informatiky sú teória formálnych jazykov, teória automatov, teória zložitosti a sémantika (náuka o obsahovom význame slova).

2. Praktická informatika:

Programy napísané v strojových jazykoch treba pomocou špeciálnych prekladacích programov previesť do počítaču zrozumiteľného  jazyka a počítačom vykonateľného tvaru. Aby sa dali algoritmy spracovať na výpočtových zariadeniach, sú potrebné presné znalosti o architektúre a spôsobe práce počítačov. Informatik potrebuje mať aj znalosti z elektrotechniky, aby vedel odhadnúť možnosti a hranice technickej realizácie. Príkladmi podoblastí praktickej  informatiky sú tvorba prekladačov, informačné systémy, operačné systémy, simulácia a umelá inteligencia

3. Technická informatika:

Zaoberá sa funkčnou architektúrou počítača a príslušných zariadení, ako aj logickým návrhom počítačov, zariadení a obvodov. Podoblasti sú prevádzka počítača, riadenie procesov a návrhov obvodov. 

4. Aplikovaná informatika:

Informatika je v tomto prípade aplikovanou vedou, ktorá ovplyvňuje iné odbory a mnohé vedné disciplíny. Skúma automatizovateľnosť procesov v rozličných oblastiach pomocou počítača. Podoblasti sú podniková informatika, právnická a lekárska informatika. (Töröková A.)

Cieľom informatiky je oboznamovať so základný pojmami, postupmi a prostriedkami informatiky, budovať informatickú kultúru, t. j. vychovávať k efektívnemu využívaniu prostriedkov informačnej civilizácie s rešpektovaním právnych a etických zásad používania informačných technológii a produktov. (Töröková A.)